Power BI ve Writeback Özelliği

Power BI ve Writeback Özelliği
20 Mar 2023

Power BI Nedir?

Microsoft tarafından geliştirilen Power BI (Business Intelligence), iş zekasını temel alan etkileşimli bir veri raporlama, analiz yapma ve görselleştirme aracıdır. Şirketlerin karar alma süreçlerinde kolay kullanımı ile ön plana çıkar. Yazımızın devamında Power BI ve avantajlarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. 

Microsoft, Power BI Desktop (masaüstü), Power BI Services (SaaS – Software as a Services) ve Power BI Mobile (iOS ve Android) olmak üzere üç farklı platformda hizmet vermektedir. Power BI Desktop; “Power Query” katmanı, veri modeli katmanı ve raporlama katmanı olmak üzere üç katmandan oluşmaktadır.

En basit şekilde bahsedecek olursak; “Power Query” katmanında verileri içeri alıp ilişkiler kurarken veri modeli katmanında tabloları görüntüleyebilir, raporlama katmanında ise son kullanıcılara görseller ile zenginleştirilmiş ve karar vermeyi kolaylaştıran bilgiler sunabiliriz. “On-Premise” ve “On-Cloud” kullanımına sahip Power BI, yerel veya bulut tabanlı kaynaklardan verilerin içeri aktarılmasına olanak tanır. 

Writeback Nedir?

Raporlama araçları son kullanıcılara; rapor görüntüleme, dışa aktarma ve paylaşma özellikleri sunar. Geçmişte son kullanıcıların rapor ekranlarına anlık olarak herhangi bir veri girişi yapması mümkün değildi. “Writeback” ile son kullanıcılar datamart veya veri ambarındaki sayıları ve metni hem değiştirebilir hem de güncelleyebilir. Bununla birlikte bu değişikliklerin etkisini anında tüm raporlarda anlık olarak görüntüleyebilmek mümkündür.  

Bu özellikler, planlama, projeksiyonlar, bütçeler ve öngörüler için zengin bir kullanıcı deneyimi sağlamakla birlikte karar vermeye de yardımcı olmaktadır.  

“QlickSense”, “OBIEE” gibi veri görselleştirme ve raporlama araçlarında da bu şekilde benzer özellikler bulunmaktadır. 2022 yılı itibarıyla bu özellikler Power BI’da da yer almıştır. 

“Visualizations”dan bulabileceğimiz “Power App” aracılığıyla kullanıcı veri girişini yapıp bunu anlık olarak raporlara yansıtabilmektedir. Hangi tabloda hangi kolonlara ekleme/güncelleme yapılmasını istiyorsak o kolonları sürükleyip bırakabiliyoruz.

PowerBI

Ayrıca “writeback log”ları da arka planda tutulduğundan hangi kullanıcının hangi veriyi ne zaman girdiği görüntülenebilir. İstenilen kullanıcıya “writeback” yetkisi verilirken bazı kullanıcılar sadece “reading view”de görüntüleyebiliyor. Yani özetle bu özellikle birlikte hem raporu yapanlar için hem de son kullanıcı için büyük bir kolaylık sağlanmış oluyor.

İçeriğimizde PowerBI ve Writeback özelliğinden bahsettik. GTech olarak uzman danışmanlarımızla birlikte Veri Ambarı ve İş Zekası alanında sunduğumuz lider çözümler  hakkında bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

PowerBI Nedir? Nerelerde Kullanılır? makalemizide inceleyebilirsiniz.

 

Yazar: Feyza Çakmak, GTech Veri Ambarı ve İş Zekası Danışmanı 

Kaynakça: Power Apps visual for Power BI – Power Apps | Microsoft Learn

https://inforiver.com/writeback-powerbi/