IFRS Nedir?

IFRS Nedir?
13 Eki 2020


Uluslararası Finansal Raporlama Standartları teriminin kısaltması olan “IFRS/UFRS”, finansal tablolarda yer alan her bir bakiyenin ve işlemin görünümünü düzenleyen prensipler bütünüdür. Farklı ülkelerdeki işletmelerin, birbirlerinin finansal tablolarını anlayabilmelerini ve karşılaştırabilmelerini sağlamayı amaçlayan IFRS ile, tüm işletmelerin finansal raporlamalarda aynı dili konuşması amaçlanmaktadır.

2005 yılında Avrupa Birliği tarafından bir zorunluluk haline getirilen IFRS uygulamasını kullanan her şirketin finansal raporları, bu standartları bilen diğer kişi ya da kurumlar tarafından açık bir şekilde anlaşılabilir. GTech olarak bu yazımızda, IFRS yani Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile ilgili detayları paylaştık.

IFRS Ne İşe Yarar?

  • Temel amacı “anlaşılma” olan IFRS sayesinde işletmeler, başka ülkelerdeki işletmelerin finansal raporlarını anlayabilirler.
  • Farklı ülkelerde yatırımları olan işletmeler, nerede olurlarsa olsunlar, yatırımlarını takip edebilirler.
  • Kullanılan tabloların dili aynı olduğundan, yatırımcılara daha kolay ve güvenli yatırım ortamı sağlar.
  • Her ülke için farklı bir raporlama standardı ile uğraşmanın getirdiği zaman ve emek maliyetlerini ortadan kaldırır.
  • Şirket için kontrol mekanizmasının daha sağlıklı işlemesine olanak tanır.
  • IFRS ile hazırlanan raporlar, hazırlayan kişinin isteğine göre değil, global standartlara uygun olarak hazırlanır. Bu sayede; eksik, yanlış ya da gereksiz bilginin önüne geçilir.

IFRS Raporlarının İçeriğinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

  • Şirket finansal durum tablosu
  • Kapsamlı gelir tablosu
  • Nakit akış tablosu
  • Öz kaynak değişim tablosu (Dağıtılmamış karlar tablosu)
  • Finansal tablo açıklamaları

Bu raporlarla birlikte, işletmeler muhasebe politikalarının özetini de sunmak zorundadırlar. Son döneme ait rapor, bir önceki döneme ait raporla birlikte verilir ve bu sayede kar ve zarardaki değişiklikler görülebilir.

IFRS Hangi Ülkelerde Kullanılıyor?

Günümüzde, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 150’den fazla ülke IFRS uygulamasına geçmiş durumdadır. Amerika Birleşik Devletleri ise hala kendi finansal raporlama standartları olan US GAAP kullanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ile benzer şekilde; Kanada Canadian GAAP ve Birleşik Krallık ise UK GAAP adındaki ulusal finansal raporlama standartlarını uygulamaktadırlar.

Ülkemizde ise, Sermaye Piyasası Kurulu ve BDDK, kendilerine bağlı kurumlarda uygulanmak üzere IFRS ile uyumlu olan Türkiye Muhasebe Standartları’nı yürürlüğe koymuştur.

Global piyasaların daha ulaşılabilir olduğu ve rekabetin geçmişe göre çok daha yoğun bir şekilde yaşandığı günümüzde, diğer birçok konuda olduğu gibi, muhasebe ve finans konularında da standartlaşmaya ihtiyaç duyulmaktadır. IFRS/UFRS, bu noktada hem yatırımcılar hem de işletme yöneticileri için büyük kolaylık ve şeffaflık sunmaktadır.

Moody’s Analytics Çözümü ile bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde risk ve finansal analizleri gerçekleştirebilir, iş birimlerinizin daha hızlı karar almasını sağlayabilirsiniz. Moody’s Analytics’in IFRS 17 ve IFRS 9  dahil olmak üzere sunduğu çözümler, mükemmelliğe olan bağlılığı, geniş bakış açısı ve müşteri ihtiyaçlarına odaklanan yaklaşımı ile dünya genelinde binden fazla işletme tarafından kullanılmaktadır. GTech’in ürün ve hizmetleri ile ilgili merak ettiğiniz konuları Bize Ulaşın sayfasındaki iletişim formunu kullanarak bize iletebilir; işletmenize özel çözümlere ulaşabilirsiniz.