PostgreSQL’e Veri Aktarımında Önemli Noktalar

PostgreSQL’e Veri Aktarımında Önemli Noktalar
01 Nis 2021

PostgreSQL açık kaynaklı bir ilişkisel veri yönetim sistemidir (RDBMS). Son yıllarda, birçok geliştirici ve şirketin verilerini diğer veritabanlarından PostgreSQL’e geçmesiyle popüleritesinde önemli bir artış oldu. Bir veritabanın başka bir veritabanına taşınması, özellikle veritabanı yönetim sisteminden diğerine aktarılması göz korkutucu olsa da aktarılan hedef veritabanının sunduğu imkanlar veri aktarma işlemi daha cazip bir hale getirmektedir. Bu yazıda PostgreSQL’e veri aktarma işlemlerinin hangi veritabanlarından gerçekleştirildiğini nedenleri ile birlikte ele alınmaktadır.

 

MySQL’den PostgreSQL’e Veri Aktarma

  • MySQL ile PostgreSQL arasında birçok benzerlik olsa da radikal farklılıklar da bulunmaktadır. Şu anda Oracle’a ait olan MySQL açık kaynaklı bir veritabanıdır ama tescilli kullanım için çeşitli sürümler de sunmaktadır. Ancak, PostgreSQL ise tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir veritabanıdır ve açık kaynak lisansı olan PostgreSQL lisansı altında yayınlanır. SQL uyumluluğu açısından ise MySQL bazı sürümlerle uyumlu iken PostgreSQL büyük ölçüde uyumluluk sağlar.
  • MySQL asıl temel tablodan gerektiğinde güncellenebilen bir sorgunun sonuçlarını içeren veritabanı nesnesi olan gerçekleşmiş görünümleri desteklememekte, yalnızca kendisini oluşturan oturumun süresinin ardından sürmesi gerekmeyen verileri depolayan geçici tabloları desteklemektedir. Ancak, PostgreSQL her iki tablo türünü de desteklemektedir.
  • Kullanıcı tarafından yeni veri türleri, işlevler, operatörler, dizin yöntemleri ve yöntemsel diller gibi birçok yolla genişletilebilir olan model sistemleri MySQL tarafından desteklenmemektedir. PostgreSQL ise genişletilebilirliğe özel çeşitli özelliklere sahiptir. Bu sayede yeni modelleri, fonksiyonları, indeks türleri eklemek mümkündür. Hem MySQL hem de PostgreSQL istemci ve sunucu iletişimi arasında SSL şifreli bağlantılar sunmaktadır. Buna ek olarak, PostgreSQL SELinux güvenlik politikasına dayalı ek erişim kontrolleri sağlayan SE-PostgreSQL olarak adlandırılan dahili bir geliştirme sunmaktadır.
  • MySQL, JSON veri türü desteğine sahiptir ancak başka NoSQL özelliği bulunmamaktadır. Ayrıca, JSON için dizinlemeyi de desteklemez. PostgreSQL ise JSON’u ve yerel XML desteği ve HSTORE ile diğer NoSQL özelliklerini destekler. Ayrıca, daha hızlı erişim için JSON verilerinin dizinlenmesini destekler.

 

Oracle’den PostgreSQL’e Veri Aktarma

  • Hem Oracle hem de PostgreSQL veritabanı ile iletişim kurmak için bir uygulama API’si sağlasa da PostgreSQL açık kaynak kodludur. Bu da geliştiricilerin herhangi bir PostgreSQL bileşenine, projelerine başlık dosyasını dahil etmeleriyle doğrudan erişebilme imkanı sağlar.
  • Oracle, yerleşik bir kimlik doğrulama sistemine sahiptir. Postgre ise ana bilgisayar tabanlı kimlik doğrulamaya dayanır ve bu nedenle çok çeşitli kimlik doğrulama yöntemlerini destekleyebilir. Bu da kimlik doğrulama için daha fazla esneklik ve işlemi yetkilendirme seçeneği sağlar.
  • Oracle, çoğunlukla tescilli bir eklenti sistemine sahiptir. Ancak, PostgreSQL’in genişletme sistemi genel topluluk tarafından desteklenir. Bu nedenle, binlerce eklentiye erişim mevcuttur.
  • Oracle, PL / SQL adlı yerleşik bir programlama diline sahipken, PostgreSQL yalnızca PL / pgSQL değil bir çoğunu barındırır. Ayrıca, PostgreSQL kullanıcıların eklenti olarak ek yöntemsel diller ve daha fazla programlama için bağlamlar oluşturmasına olanak tanıyan bir uzantı sistemine sahiptir.
  • Performans açısından PostgreSQL bir okuma kümesinde sınırsız sayıda düğüm oluşturabilmekte ve farklı iş yüklerine yönelik bir özel okuma işlemini sıfır maliyet ile sunmaktadır. Oracle ise yüksek ölçeklendirilmiş iş yükleri için önerilse de maliyeti oldukça yüksektir.

 

Microsoft SQL Server’dan PostgreSQL’e Veri Aktarma

  • PostgreSQL, verilerin hızlı işlenmesine yardımcı olan ‘COPY TO’ ve ‘COPY FROM’ gibi farklı komutlar sunar. Ayrıca, yararlı hata mesajları da sağlar. İçe aktarma ile ilgili küçük bir sorun bile varsa, hata vererek içe aktarmayı o anda durdurur. Öte yandan Microsoft SQL Server, verilerin içe aktarılmasını veya dışa aktarılmasını desteklemez.
  • Her iki veritabanı da çapraz platform destekli de olsa PostgreSQL Windows, Linux, Unix, OS X ve bunun gibi birçok işletim sistemini destekler. Ancak, Microsoft SQL Server yalnızca Windows ve Linux’u destekler.
  • PostgreSQL yöntemsel dil desteği sağlamaktadır. Bununla birlikte, JSON veri türünü desteklemektedir. Tek başına üst düzey güç ve çok fazla çeşitlilik sunmaktadır. Bir kullanıcı, PostgreSQL’de yöntemsel diller desteğine sahip olduğu için SQL ile Python, Pear, R, Java, PHP’yi kolayca kullanabilir. Microsoft SQL Server ayrı bir özellik olarak yöntemsel dil desteği sağlar. Bu özellik PostgreSQL’e göre biraz daha dağınık, yavaş ve zayıf özelliklere sahiptir.
  • PostgreSQL, analitik çalışma için çok sayıda kurallı ifade sağlamaktadır. Öte yandan, Microsoft SQL Server, PostgreSQL tarafından sağlanan bu kurallı ifadeler karşılaştırıldığında benzer ancak daha zayıf alt dizge ve desen indeksine sahiptir.
  • Harici dil bağlantıları açısından PostgreSQL’in programlama ortamlarına bağlanması ve bu ortamlarda kullanılması Microsoft SQL Server’a göre daha kolaydır. Microsoft SQL Server harici dil bağlantıları farklılık gösterir ve fazladan sürücülerin yüklenmesi gerekir.
  • PostgreSQL bir açık kaynak projesi olduğu için tamamen ücretsizdir. Microsoft SQL Server ise bir Microsoft ürünüdür ve kullanmak için şirket veya kullanıcının belirli bir ödeme yapması gerekir.

 

MariaDB’den PostgreSQL’e Veri Aktarma

  • MariaDB ve PostgreSQL sistemleri arasındaki en büyük farklardan biri performanstır. PostgreSQL’deki okuma ve yazma işlemleri ve yanıt dönüş süresi, MariaDB’ye kıyasla çok daha hızlıdır.
  • PostgreSQL sistemi, veritabanının performansını artırmaya yardımcı olan kısmi dizinler, gerçekleşmiş görünümler sunarken MariaDB sisteminde böyle bir özellik desteklenmemektedir.
  • Sunucu işletim sistemleri açısından PostgreSQL, MariaDB’nın desteklediği Solaris, Windows, FreeBSD ve Linux sistemlerine ek olarak NetBSD, Unix, OpenBSD ve daha birçoğunu desteklemektedir.

 

SQLite’dan PostgreSQL’e Veri Aktarma

  • PostgreSQL sistemi ile SQLite arasındaki farklardan ilki bölütleme yöntemidir. SQLite sistemi herhangi bir bölütleme yöntemini desteklemez. Bunun yanı sıra, PostgreSQL sistemi liste, aralık ve karma gibi çeşitli bölütleme yöntemlerini destekler.
  • SQLite ve PostgreSQL sistemleri kimlik doğrulama ve güvenlik açısından farklılık göstermektedir. PostgreSQL, çeşitli gelişmiş güvenlik özellikleri sağlar ve birçok yerleşik yapılandırma sunar. Öte yandan SQLite, bir veritabanının dosyalarına herkes tarafından erişebildiği için kullanılan bir kimlik doğrulama sistemi içermez.
  • Kullanıcı yönetimi açısından PostgreSQL sisteminde, birden çok kullanıcı uygun yetkilendirme ile sisteme erişebilir. Ancak, SQLite, kullanıcı yönetimi işlevine sahip olmadığı için birden çok kullanıcıya erişimi desteklemez.
  • PostgreSQL, karmaşık veritabanını herhangi bir kısıtlama olmaksızın yönetme işlevselliğine sahiptir. Öte yandan SQLite, küçük bir uygulama olduğu için basit bir veritabanı sistemini yönetmek için kullanılır.

 

Yukarıda farklı sistemler ile PostgreSQL arasındaki farklılıklara yer verilmektedir. Bu farklılıklar diğer sistemlerden PostgreSQL’e veri aktarmanın başlıca nedenleri karşılaştırmalı olarak göstermektedir. Veri aktarmada hedef kaynağın PostgreSQL sistemi olmasındaki nedenler 4 başlıkta özetlenebilir:

  • PostgreSQL kurumsal kullanıma hazır bir sistemdir.

Görev açısından kritik iş uygulamaları için uygun olan PostgreSQL, kullanıma hazır, güvenli ve iş sürekliliğini sağlamak için oldukça çeşitli ortamlar için yapılandırılabilir. Unix, Linux, macOS ve Windows dahil tüm büyük işletim sistemlerinde çalışır ve çeşitli programlama dilleri sunar.

  • PostgreSQL ücretsiz bir sistemdir.

PostgreSQL’in kullanımı tamamen ücretsizdir. Kendine ait lisans sayesinde diğer açık kaynaklı veri tabanlarının aksine hiçbir kısıtlama olmadan kullanabilmektedir.

  • PostgreSQL güçlü bir sistemdir.

PostgreSQL bir veritabanından beklenilen tüm profesyonel düzeydeki özelliklere sahiptir. Birden çok kullanıcıya, birden çok veritabanına, saklı yordamlara, güçlü ve çeşitli türlere, görünümlere, yedeklemelere ve daha birçok işleme erişim imkanı sağlamaktadır.

  • PostgreSQL güvenli bir sistemdir.

Güvenli bağlantılar için SSL, veritabanı şifreleme ve ihtiyaca göre kullanıcıları, rollerini yönetme olanağı sağlar.

20 yıllık bilgi ve tecrübeye sahip GTech uzman kadrosu, sağlık, bankacılık, telekomünikasyon, perakende, enerji, kamu gibi birçok sektörde sistem ve veritabanı yönetimi hizmeti sunmaktadır. Siz de PostgreSQL sistemine veri taşıma konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Kaynakça

https://wiki.postgresql.org/wiki/Converting_from_other_Databases_to_PostgreSQL

https://medium.com/@sejalgoyal1998/database-comparison-ms-sql-server-vs-postgresql-vs-mongodb-13edd984877f

https://www.enterprisedb.com/blog/4-reasons-postgresql-was-named-database-management-system-year-2020

https://www.2ndquadrant.com/en/postgresql/postgresql-vs-mysql/

https://scalegrid.io/blog/postgresql-vs-oracle-difference-in-costs-ease-of-use-functionality/

https://www.educba.com/postgresql-vs-sqlite/?source=leftnav

https://www.educba.com/postgresql-vs-mariadb/?source=leftnav