Finansal Performans Ölçümü

Finansal Performans Ölçümü
09 Şub 2021

Kurumların gerçekleştirdiği finansal performans ölçümü finansal analize dayanır ve her organizasyonda olduğu gibi finans departmanlarında da verinin ve analizin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Finansal analiz, bir kurumun mali durumunun ve mali yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için uygulanan yöntemlerin bütünüdür ve analiz için doğru ve kaliteli veri akışının sağlanması gerekmektedir.

GTech’in bu yazısında finans departmanlarında veri analizinin önemi, kullanılan araçlar ve veri analizinin gelecek stratejileri oluşturmak için ne kadar kritik olduğuna değineceğiz.

The Modern Finance Forum’un hazırladığı The Future of Analytics in the Finance Function 2020 anketine göre şirketlerin %86’sı finans fonksiyonlarından çok az içgörü almaktadırlar. Araştırmada, finans ekiplerinin 2/3’ünün verilerini hızlı analiz edemediği ve bunun ana sebeplerinden birinin kaliteli verilere ve doğru analitik araçlara sahip olmamaları olarak ortaya konulmuştur. Güncel olarak organizasyonların %36’sı veri görselleştirme araçlarını kullanarak etkin içgörüler elde etmektedirler, %42’lik kısımda ise CFO’lar veri görselleştirme araçlarına 2 yıl içerisinde yatırım yapacaklarını belirtmişlerdir. Çalışmanın sonucuda ise; organizasyonların, ilgili veriler üzerinde uzmanlaşıp ardından doğru analitik araçlar ile karar verme sistemlerini güçlendirmeleri gerektiği ortaya çıkmıştır.

İş zekası araçları, finans departmanlarının kâr hanesini etkileyen iç ve dış faktörlere ilişkin içgörüler sağlar. Analizler sonucunda geçmiş durum ve sonuçların incelenmesi ile elde edilen finansal veriler gelecekteki eğilim ve potansiyel aksiyonlar hakkında yol gösterici olmaktadır. Bu bilgiler, finans ekiplerinin önemli iş kararları vermesine ve şirketlerinin değerini artırmada aktif bir rol oynamasına yardımcı olacaktır. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde finans birimlerinin, etkin ve hızlı karar almalarını sağlayacak sistemlere ihtiyaçları artmaktadır. Önümüzdeki dönemde, finans ekiplerinin sorumluklarının kapsamının genişlemesi ve iş yüklerinin de bu doğrultuda artması beklenmektedir. Finans departmanlarının operasyonlarının devamlılığını sağlamak için veri analitik araçlarını kullanmaları rekabet ortamında şirketlerini bir adım öne çıkarmalarını sağlayacaktır.

Finans ekiplerinin hızlı ve doğru kararlar almasına yardımcı olmak için temel performans metriklerinden (KPI) çıkarım yapmak standart bir uygulama olarak kabul edilmektedir.

Bu KPI’lara örnek olarak aşağıdakileri gösterebiliriz;

  • Cari Oran
  • Favök, Vök
  • Aktif Toplamı
  • Net Aktif
  • Net Nakit
  • Özsermaye Kârlılığı
  • Yıl Sonu Tahminleri
  • Borç/Özsermaye Oranı
  • Likitide Oranı

GTech, kurumların finansal verilerini analiz ederek stratejik kararlar almalarına olanak sağlayacak Veri Ambarı ve İş Zekası çözümlerini hayata geçirmektedir. Sunulan çözümlerle tüm finansal bilgileri tek bir ortamda kullanıcılara sunacak karar verme sistemleri ile süreçler hızlandırılmaktadır. Sektörlere özel belirlenen KPI’larla manuel yapılan işlemler otomatize hale getirilip raporlanabilmektedir. Ayrıca yapılan görselleştirmeler ve analizlerle finans dışı kullanıcılara okunabilir veriler sunulmaktadır. Herhangi bir finans uzmanının kullanabileceği Self Servis aracılığıyla IT departmanlarına olan bağlılık azaltılarak kullanıcılar kendi finansal analizlerini daha hızlı gerçekleştirebilmektedirler. Bu sayede finans ekipleri zaman ve para tasarrufu sağlarlar.

Günümüzde finans ekipleri muhasebe görevlerinin ötesine geçmek için veri analitik araçlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Sonuç olarak finansal gösterge metrikleri ve finansal kumanda tabloları kritik öneme sahiptir. İyi bir veri ambarı, raporlarınızı hızlandırmanıza ve karar verme süreçlerinizi güçlendirmeye olanak tanır.

İşletmenizin hızlı kararlar alabilmesine ve doğru öngörülerle stratejiler geliştirmesine olanak tanıyan Veri Ambarı ve İş Zekası çözümleri ile hemen tanışmak için bizimle iletişime geçin.

Hazırlayan: Emre Kurtoğlu, GTech Veri Ambarı ve İş Zekası Danışmanı

Kaynakça:
The Future of Analytics in the Finance Function Global Survey 2020- Finance Evolution