2022 Yılında Fintech Sektöründeki Trendler

2022 Yılında Fintech Sektöründeki Trendler
24 Mar 2022

2021 yılı finans kurumları başta olmak üzere tüm sektörlerdeki kuruluşların iş süreçlerinin etkinliğini artırmak ve müşterilerini elinde tutmak için geleneksel sistemlerin dijital platformlara çevrildiği, kullanıcı dostu ürün ve hizmetlerin geliştirildiği, dijital dönüşümlere daha fazla odaklanılan bir yıl oldu. 2022 yılı için ise yeni özellikleri ile fintech alanını şekillendirecek ürün ve hizmetlerin temelini oluşturan belirli teknolojiler öne çıkıyor. GTech olarak bu yazımızda sizler için 2022 yılında fintech sektöründeki trendleri listeledik.

1. Büyük Veri

Büyük veri teknolojilerine her geçen gün kuruluşlar daha fazla ilgi gösteriyor. Yıllara göre artan veri miktarı finans kuruluşları verileri yönetim süreçleri için tercih ettiği yöntemlerde yeni çözümlere yönlendiriyor. Finans kuruluşları 2022 yılında daha etkin performans yönetimi sağlayabilmek, müşterilere sunulan hizmetleri iyileştirmek ve uygun finansal stratejilere karar verebilmek için büyük veri ve bu verilerin analitiğini sağlayan çözümlere ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.

2. Blok Zinciri Teknolojisi

Blok zinciri teknolojisi sahip olduğu dağıtık yapısı, veri güvenliği ve şeffaflık gibi özelliklerine ek olarak akıllı sözleşmeler, uzlaşma protokolleri ve güvenlik yapısı ile yakın tarihte dijital işlemler için en önemli finansal yenilik olarak ortaya çıktı. Bu teknoloji, yalnızca 2022 yılı için değil önümüzdeki birkaç yılın fintech trendleri arasında yer alacağı düşünülüyor.

3. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)

Sıklıkla yinelenen görevleri otomatikleştirerek hem zaman hem de paradan tasarruf sağlayan robotik süreç otomasyonu teknolojisi değer elde etme süresini kısaltarak verimi artırır. Aynı verileri farklı sistemlere girerken ortaya çıkan hataların da tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayan bu teknoloji geçtiğimiz yıllara göre veri miktarının arttığı 2022 yılında fintech trendleri arasında yer alıyor.

4. Dijital ve Mobil Bankacılık

Geçtiğimiz yıllarda pandeminin de etkisi ile değişen tüketici alışkanlıklarından birisi de tüketicilerin faydalandığı bankacılık hizmetleri oldu. Gelişmiş müşteri deneyimine ek olarak daha hızlı ve verimli hizmetler sunmayı sağlayan dijital ve mobil bankacılık hem sahip olduğu hem de tüketicilere sunduğu teknolojiler açısından 2022 yılındaki bir fintech trendi olarak gösteriliyor.

5. White-Label Bankacılık

Türkçeye beyaz etiket bankacılık olarak aktarılan white-label bankacılık modeli, girişimcilerin belirli bir bedel karşılığında servis bankalarının bünyesindeki bankacılık altyapısını ve faaliyet iznini kullanarak piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunduğu bir modeldir. White-label bankacılık modeli, her sektör veya büyüklükteki işletmenin küresel bir ödeme ağ geçidini kolayca oluşturabilmesini sağladığı için küreselleşmenin yaygınlaştığı 2022 yılı fintech trendleri arasında yer alıyor.

6. Açık Bankacılık ve Veri Toplayıcılar

İngilizcede “Open Banking” ve “Open Bank Data” terimleriyle sunulan açık bankacılık, daha iyi finans olanakları ve bankacılık hizmeti sunulması için finansal verilerin üçüncü parti kuruluşlarla paylaşıldığı bir hizmet modelidir. 2022 yılında bu model çerçevesinde geliştirilen API’ler ve hizmetler ile daha şeffaf, kolay ve yenilikçi bankacılık hizmetlerinin ortaya konulacağı öngörülüyor.

7. Sesli Ödemeler

Online bankacılık alanında müşteri hizmetlerini iyileştirmek ve geliştirmek için ortaya konulan teknolojilerin çeşitliliği her geçen gün artıyor. Doğal dil işleme ve anlama alanındaki gelişmelerin etkisiyle de online bankacılık alanında geliştirilen ve 2022 yılında fintech trendi olacağı düşünülen teknolojilerden biri olarak sesli ödeme teknolojisi gösteriliyor.

GTech sunduğu yeni nesil finansal servisler ile finans kuruluşlarının hem iş süreçlerini hem de müşteri hizmetlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Kuruluşunuzun ihtiyaç duyduğu çözümler ve hizmetler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Kaynakça (Erişim: 24.02.2022)

https://www.innova.com.tr/tr/blog/fintek-blog/2022-fintek-sektorundeki-trendler-nelerdir

https://www.survivor.com.tr/bilmeniz-gereken-7-fintech-trendi/

https://www.isbank.com.tr/blog/acik-bankacilik-open-banking